A hallásvesztés tünetei

A hallásvesztés jelei nyilvánvalóbbak, mint azt gondolná.

Minden hatodik 18 életévét betöltött, vagy ettől idősebb személy hallásvesztéssel él.1 Íme néhány módszer, amivel kiderítheti, hogy romlott-e az Ön, vagy valamely szerette hallása.

A hallásvesztés gyakori jeleii

Gyakran kéri meg beszélgetőpartnerét, hogy ismételje újra, amit mondott

Ha azt tapasztalja, hogy sokszor visszakérdez, megpróbál szájról olvasni, vagy jobban halló embertől kérdezi mi hangzott el, nagy valószínűséggel probléma van a hallásával.

A TV-t olyan hangosan nézi, ami már zavar másokat

Amikor azt tapasztalja, hogy a TV valóban túl hangos itt az ideje, hogy elvégeztessen egy hallásvizsgálatot.

A zajos helyeken nehezen érti a beszélgetéseket

A hallásvesztés egyik első meghatározó jele, amikor zajos környezetben, mint például egy étterem, családi összejövetel, nem érti a beszédet.

Nehezen hallja, érti a nők és a gyermekek beszédét.

A magasfrekvenciás hallásvesztés a leggyakoribb, amely a kor előrehaladtával érzékelhető. Emiatt tapasztalhatja először a nők, illetve a gyermekek hangjának nehezebb meghallását.

Úgy érzi, mindenki motyog.

A legjellemzőbb panasz, hogy mások nem beszélnek tisztán és érthetően. Amikor azt érzi, hogy mások motyognak, nehezen érthetően beszélnek, jusson eszébe, hogy ez a hallásvesztés korai tünete lehet.

Nem érti jól a telefonbeszélgetést.

Ha időnként tapasztalja ezeket az érzéseket, az elfogadható. Azonban ha ez gyakran, vagy folyamatosan előfordul akár vezetékes, akár mobiltelefont használ, ez a halásvesztés tüneteire utalhat.

Kerüli azokat a társasági szituációkat, amelyeket egykor kedvelt, örömmel töltötték el.

Azok az emberek, akik hallásuk miatt nem érzik komfortosan magukat társaságban, kimaradnak a beszélgetésekből, rossz tapasztalauk van a nyilvános helyeken való hallás, beszédértés terén, gyakran döntenek úgy, hogy inkább nem fogadják el a társasági meghívásokat és otthon maradnak. Nem kell, hogy így legyen.

Zúg, cseng a füle.

Gyakran azt gondolják az emberek, hogy a fülzúgás az halláskárosodás, vagy a hallásvesztés tünete. A hallásvesztés és a fülzúgás sok esetben valóban együtt jelennek meg tünetként.

Mások hívják fel figyelmét arra, hogy romlott a hallása.

Amikor már egynél több barát, vagy családtag kérdőjelezi meg hallását - akár viccesen, vagy komolyan utánozva a "mi? hogyan?" kérdéseit érdemes felfigyelni erre mert valóban probléma lehet emögött.

Következő: Megelőzés

Miért hagyják figyelmen kívül az emberek a hallásvesztést

A hallásvesztésük panaszai esetén ellátott emberek gyakran mondják: “Miért vártam ilyen sokáig?” Íme négy gyakori ok:

Nem ismerik fel

“Nincs hallásvesztésem”, azt mondják, “mások motyognak és túl halkan beszélnek.”

Könnyű kompenzálni

“Csak feltekerem a hangerőt, megkérek másokat, hogy ismételjék újra amit mondtak, vagy kerülik azokat a szituációkat, ahol a hallás problémát jelent.”

Nem tartják komoly problémának

Sokan nincsenek tisztában a hallásvesztéshez kapcsolódó egyéb tünetekkel, amelyeket kutatások igazolnak, mint az egyensúly problémákból adódó elesés kockázata, a szociális elszigetelődés, a demencia.

Azt gondolják a hallókészülék ellátás fájdalommal jár

Talán régen kellemetlenséget okoztak a nagyméretű hallókszülékek, de manapság a hallókészülékek kicsik, kifinomultak, okosak. A szakember az Ön hallásának megfelelően beállítja, Ön pedig észrevétlenü használja azokat.

Gyakori kérdések

Az idő nagy részében a hallási problémák fokozatosan kezdődnek kényelmetlenség vagy fájdalom nélkül. Mi több, a családtagok gyakran megtanulják, hogy alkalmazkodjanak valaki halláskárosodását anélkül, hogy észrevennénk, hogy csinálja. Íme néhány kérdés, hogy kérdezd meg magadtól, hogy van-e halláskárosodás.

Tovább olvassa

Háromféle halláskárosodás, beleértve: sensorineural halláskárosodás, vezetőképes halláskárosodás és vegyes halláskárosodás. A legtöbb ember elveszíti legalább bizonyos fokú a hallás, ahogy öregszenek, és mire elérik 65 éves és idősebb, minden harmadik ember valamilyen halláskárosodás.

Tovább olvassa

Halláskárosodás bármikor, bármely életkorban előfordulhat. Tény, hogy a legtöbb ember a halláskárosodás (65 százalék) fiatalabb, mint 65 éves korig!

Csak 13 százaléka az orvosok rutinszerűen képernyő halláskárosodás. Mivel a legtöbb ember halláskárosodás hallani csak finom csendes környezetben (mint az orvos irodája), akkor nagyon nehéz az orvos, hogy ismerje el ezt a problémát. Csak egy képzett hallásszakértő tudja meghatározni a hallási probléma súlyosságát, függetlenül attól, hogy részesülhet-e hallókészülékben, és melyik típus lenne a legjobb az ön számára.

Ez a kérdések listája segíthet abban, hogy megkapja a szükséges válaszokat egy hallásspecialistától.

Meg kell, hogy egy találkozót a tárgyaláson szakember, mint egy audiológus, hallókészülék szakember vagy ENT egy értékelési, konzultációs és hallásvizsgálat. Sok hallásgondozó szakember ingyenesen kínálja ezt az értékelést.

Tovább olvassa

Ami még érdekelheti Önt:

 • 50 tény a jobb hallásról

  A hallásvesztés kezelésének megszámlálhatatlan pozitív hatása van. Ingyenes útmutatónkban összegyűjtöttünk 50 fontosnak ítélt jellemzőt.

  Töltse le
 • A hallásvesztés jelei

  A hallásvesztés korai figyelmeztető jelei gyakran nem érzékelhetők. További információ arról, hogy mire figyeljen.

 • Mit tapasztalhat hallásvesztéssel élő szerette?

  A hallásvesztés szimulátor segít megérteni, hogy hallásvesztéssel élő hozzátartozónk hogy éli meg mindennapjait.

  Tudjon meg többet