A halláskárosodással kapcsolatos leggyakoribb kérdések

Hallásszakértőt keresek

A halláskárosodással kapcsolatos leggyakoribb kérdések

 • Hogyan ismerhető fel, hogy gond lehet a hallásával?

  A hallásproblémák általában fokozatosan alakulnak ki minden kényelmetlenség és fájdalom nélkül. Ráadásul sokszor észrevétlenül a családtagok is automatikusan alkalmazkodnak az adott személy halláskárosodásához. A következő kérdések segítenek eldönteni, hogy Önnek lehet-e halláskárosodása:

  1. Sokszor kéri beszélgetőtársát arra, hogy megismételje mondanivalóját?
  2. Nehezére esik követni egy olyan beszélgetést, amiben kettőnél több személy vesz részt?
  3. Nehézséget okoz meghallani a beszédet, amennyiben a beszélő nincs szemben Önnel?
  4. Úgy tűnik Önnek, hogy az emberek motyognak és érthetetlenül beszélnek?
  5. Nehezére esik a hallás a zsúfolt helyiségekben, pl. étteremben, bevásárlóközpontban?
  6. Nehezebben hallja a nők vagy a gyerekek beszédét?
  7. Sokszor hallgatja a televíziót és a rádiót hangosabban, mint ahogy az a többieknek kellemes?
  8. Szokott csengeni vagy zúgni a füle?

  Amennyiben több kérdésre igen választ adott, előfordulhat, hogy Önnek halláskárosodása van.

 • Ha lenne halláskárosodásom, az orvosom felhívta volna rá a figyelmemet?

  Nem biztos. Csak a orvosok kis százaléka figyel rendszeresen páciense hallására. És ráadásul mivel az orvosi rendelő általában csendes, az enyhe halláskárosodással élők pedig csendes környezetben egészen jól hallanak, így az orvosnak is elég nehéz felismerni a problémát. Csak egy jól képzett audiológus szakember képes felmérni a halláskárosodás súlyosságát, megítélni, hogy szükség van-e hallókészülékre, és ha igen, akkor melyik típus a páciens számára a legmegfelelőbb.

 • Melyek a halláskárosodás leggyakoribb okai?

  A halláskárosodásnak számtalan oka lehet. A legfőbb okok közé a következők tartoznak: túl nagy zaj, fertőzések, a genetika, születési rendellenességek, a fej vagy a fül fertőzései, öregedés, egyes gyógyszerekre vagy rákellenes kezelésekre adott reakciók.

 • Milyen típusú halláskárosodásokat különböztetünk meg?

  Három típusú halláskárosodásról beszélhetünk:

  1. Érzékszervi-idegi: Ez a leggyakoribb típus. Ilyenkor a belső fül idegei (és szőrsejtjei) károsodnak, és nem tudják megfelelően továbbítani az auditív jeleket az agyba. Hallókészülékkel javítható.
  2. Vezetéses: Általában a fülben lévő elváltozás, betegség okozza. Orvosilag vagy műtéti úton javítható.
  3. Kevert típusú: Az idegi-érzékszervi és a vezetéses halláskárosodás kombinációja.
 • A halláskárosodás nem csak az idősek problémája?

  A hallásprobléma nem kizárólag az idősebb korosztályok sajátja, valójában az élet bármely szakaszában kialakulhat.Hallásunk alakulását befolyásolhatja a genetika, a tartós munkahelyi vagy szabadidős zajhatás, belszervi betegségek és az életkor. Fontos tudni, hogy minél korábban avatkozunk be, annál jobb eséllyel kompenzálható az elvesztett hallásfunkció. Ha túl későn történik meg az első hallásvizsgálat, akkor kialakulhatnak visszafordíthatatlan folyamatok. Az emberi kapcsolatok, csakúgy mint a munkaképesség, csorbát szenvedhetnek, hiszen jó hallás és beszédértés nélkül nem lehetséges hatékony kommunikáció. 

 • Műtéttel vagy gyógyszerekkel javítható a halláskárosodás?

  A halláskárosult felnőtteknek csupán kis százalékának javítható állapota gyógyszerekkel vagy műtéti úton. A nagy többségnek csak a hallókészülék tud segíteni.

 • Mit tegyek, ha úgy érzem, hogy hallásproblémám van?

  Kérjen időpontot hallásvizsgálatra egy audiológián vagy hallásszalonban. Sok helyen a hallásvizsgálat ingyenes.

 • Hogyan keressek audiológust?

  Látogasson el hallásszakértőink weboldalára, hogy megtalálja az Önhöz legközelebb eső audiológus szakemberünket vagy hívja a +36 1 462 6050 telefonszámot.

 • Ha hallókészüléket kell viselnem, nem lesz feltűnő?

  Manapság a hallókészülékek már elérhetők diszkrét, esztétikus méretben, de ugyanakkor nagy teljesítménnyel, sőt olyanok is vannak köztük, amelyek a fülben szinte láthatatlanok. Audiológusa segíteni fog az Ön igényeinek leginkább megfelelő hallókészülék kiválasztásában. 

 • Hogyan fog segíteni egy hallókészülék az életminőségem javításában?

  Számos kutatás kimutatta, hogy a hallókészüléket fontos szerepet játszanak az emberek szociális, emocionális, pszichés és fizikai közérzetükben.

  Még pontosabban kifejezve, a halláskárosodás kezelésével javulás következett be*:

  • a kommunikációban
  • a családi kapcsolatokban
  • a kommunikáció könnyebbé válásában
  • a páciensek energikusabbá válásában
  • az élet kontrolállhatóságában
  • a társas kapcsolatokban
  • az érzelmi kiegyensúlyozottságban

  Amikor mérlegeljük a jobb hallás előnyeit, akkor azt tapasztaljuk, a hallókészülékek nagy mértékben és pozitív irányban változtatják meg a páciensek életét.

  *Forrás: www.betterhearing.org
 • Hogyan működnek a hallókészülékek?

  Az alaptudású hallókészülékek gyakorlatilag mikrofonok, amelyek a hangot elektronikus jelekké alakítják át. Az erősítő megnöveli a jel erősségét, majd a hangszóró visszaalakítja a jeleket hanggá, amely egy kisebb csövön vagy illesztéken keresztül a hallójáratba jut.

 • Visszaadja a hallásomat a hallókészülék?
  A hallóképesség sajnos nem állítható helyre. Ugyanakkor hallókészülékeinket úgy fejlesztettük ki, hogy az Ön számára legoptimálisabb tatományban dolgoznak, így segítik a beszédértést. Meghallja velük a nagyon halk hangokat is, viszont a kellemetlen hanghatásoktól megóvják Önt.
 • Hallókészülékkel zajos környezetben is fogok hallani?

  Nincs olyan hallókészülék, amely az összes háttérzajt kiszűri, de a hallókészülékeink jó zajkezeléssel dolgoznak, így lehetővé teszik, hogy ezt a minimumra csökkentve Ön élvezhesse a társalgást még az olyan zajos és zsúfolt helyeken is , mint az éttermek, üzleti tárgyalások, társasági összejövetelek.

 • Milyen típusú hallókészülékek vannak?

  Manapság már számos méretben és típusban kaphatók hallókészülékek, kezdve a fül mögöttiektől az egyéni hallójárati vagy mélyhallójárati készülékekig, beleértve a mini mély hallójárati, a fülben gyakorlatilag "láthatatlan" készülékeket .  A szolgáltatások technológiai szintjei is különbözőek, pont azért hogy a legkülönfélébb igényeket is ki tudjuk szolgálni. Bővebb információért kérjük, látogasson el Hallókészülékeink típusai weboldalunkra.

 • Honnan tudom, hogy melyik hallókészülék való nekem?

  Az, hogy melyik hallókészülék felel meg Önnek a legjobban, az számos tényezőtől függ: a halláskárosodás típusától és súlyosságától, az Ön életvitelétől és hogy miket szeret csinálni, a munkájától, mennyire lát jól, milyen a kézügyessége, milyen formájú és méretű a külső fül és a belső hallójárat. Próbaképpen megnézheti Hallókészülék-összehasonlításunkat, hogy minimális fogalmat tudjon alkotni a rendelkezésre álló lehetőségekről, de az Önnek legjobban megfelelő készülékről biztosat kizárólag szakképzett audiológus tud mondani a hallásvizsgálat után.

 • Melyek a legújabb fejlesztések a hallókészülék-technológia területén?

  Sok más eszközhöz hasonlóan (televíziók, telefonok, számítógépek) a hallókészülékek is hatalmas technológiai forradalmon estek át az elmúlt évtizedekben, de különösen az elmúlt pár évben.

  A legjobb mai hallókészülékek gyakorlatilag megszűntetik a visszacsatolást, nem zúgnak, nem sípolnak, könnyebbé és kényelmesebbé teszik a hallást zajos környezetben, a televízióból, a rádióból és a telefonból érkező hangokat közvetlenül a hallókészülékbe sugározzák át,és ezen túl még számtalan fontos tulajdonsággal rendelkeznek. Kisebbek (némelyek a fülben gyakorlatilag láthatatlanok), kényelmesebbek és sokkal hatékonyabbak, mint korábban.

 • Igaz, hogy időbe kerül, amíg az agyam rááll a hallókészülékkel való jó hallásra?

  Egyéntől és a halláscsökkenés mértékétől függ, hogy ez mennyi időbe kerül. Van, aki gyorsan és van, akinél hetekben vagy hónapokban mérhető, amíg teljesen megszokja a hallókészülékkel való jó hallás élményét, és napi szinten élvezni tudja azt. Fontos a fokozatosság elve, de audiológusa ebben is segíteni tud Önnek. 

 • Mindkét fülemen kell hallókészüléket viselnem?

  A két füllel történő hallás (ún. binaurális) jobb, mint ha csak az egyikkel hallunk, mert segíti a térhallást, ugyanakkor amennyiben Önnek csak egyoldali halláskárosodása van, akkor előfordulhat, hogy egy készülék is elegendő. Általában az időskori és a zajártalom okozta halláskárosodás mindkét oldali fület érinti, de a halláskárosodás mértéke a két fülben különböző lehet. Kétoldali halláskárosodás esetén inkább a binaurális illesztést javasoljuk, de az Önnek legmegfelelőbb megoldásról csak audiológus szakember tud dönteni a hallásvizsgálattal egybekötött konzultáció után.

 • Mennyibe kerülnek a hallókészülékek?

  A hallókészülékek árát több tényező is befolyásolja, pl. hogy melyik modellre van szüksége, az milyen szolgáltatásokkal rendelkezik, mennyire hatékony a különböző zajos környezetekben. Bővebb információrt látogasson el szaküzleteinkbe. 

 • Az alap tudású hallókészülékek is jók?

  Ezek a készülékek általában egyszerű erősítők, és csak felerősítik a hangokat. Ez azt jelenti, hogy minden hangot felerősítenek, azt is, amelyek az Ön környezetében kellemetlenek lehetnek, pl.háttérzajok. Például nem tudják elválasztani és kiemelni a beszédhangokat a háttérzajból, és nem tudják az irányított hallást sem biztosítani, mint a sokkal fejlettebb készülékek, amelyeket kifejezetten erre terveztek.

 • Van garancia a hallókészülékekre?

  Igen, minden hallókészülékre biztosítunk minimum 1 év garanciát, de a készülék típusától függően speciális lehetőségeket is kínálunk.

 • Vásárolhatok online hallókészüléket?

  Mi abban hiszünk, hogy a legmegfelelőbb készülék kiválasztása kizárólag audiológussal történő személyes konzultáció során történhet, ezért nem értünk egyet az interneten történő hallókészülék-vásárlással. A részletekért bővebben kérjük, tekintse át az online kereskedelemre vonatkozó szabályzatunkat.

your-journey-to-better-hearing-hu
Útmutató a jobb hallás felé PDF letöltése