Halláskárosodás

A halláskárosodás megelőzhető?

Megelőzhetem a halláskárosodást?

A legtöbb esetben a halláskárosodás nem megelőzhető. Az öregedés (a vezető ok), a betegség, a genetika, a sérülés vagy a biológia által okozott halláskárosodás nem előzhető meg.

Azonban a zaj okozta halláskárosodás (NIHL) — a második vezető oka a halláskárosodás — is megelőzhető.

Zaj okozta halláskárosodás olyan halláskárosodás, amelyet vagy egy intenzív hangimpulzusnak (például robbanásnak vagy lövésnek) való egyszeri expozíció, vagy a nem biztonságos hangoknak és hangerőszinteknek való rendszeres, ismételt expozíció (például hallásvédelem nélküli zenei eseményeken való ismételt részvétel, vagy füldugó nélküli ipari vagy építőipari környezetben végzett munka okoz).

A zaj okozta halláskárosodásnak három fő tényezője van: a hang hangossága vagy decibelszintje (db), a hangos hangok közelsége és/vagy az expozíció időtartama.

A zaj okozta halláskárosodást okozó hangok közé tartozik a 85 dB-nél vagy annál magasabb zaj. Minél hangosabb a hang, annál kevesebb időt vesz igénybe a halláskárosodás. Ezenkívül a hang forrásától a füléig való távolság és az az időtartam, amelyet minden tényezőnek ki van téve az előforduló kár mértékének meghatározásához.

Megakadályozhatja a NIHL-t a jó hallásvédelmi tippek követésével.

Ami még érdekelheti Önt:

 • 50 tény a jobb hallásról

  A hallásvesztés kezelésének megszámlálhatatlan pozitív hatása van. Ingyenes útmutatónkban összegyűjtöttünk 50 fontosnak ítélt jellemzőt.

  Töltse le
 • Bővebb információ a hallávesztésről

  Tudjon meg többet a hallásvesztés okairól és kezeléséről

  Tudjon meg többet
 • A hallás tesztelése

  Szeretné tudni, hogy van-e hallásvesztése? Ingyenes online tesztünk mindössze 5 percet vesz igénybe.

  Próbálja ki