Hallókészülékek

10 lépés a hallókészülékek vásárlásához

Készüljön fel, amikor megkezdi útját a jobb hallás felé

Fontos tanácsok hallókészülék vásárlók számára

Új hallókészülék vásárlása fontos, hosszú távra szóló döntés, amely nagymértékben javíthatja életminőségét. Tartsa szem előtt a következőkben felsorolt szempontokat, amikor felkészül a jobb halláshoz vezető útra.

1. Keressen szakképzett audiológust

Számos hallásegészségügyi szakember képes diagnosztizálni és kezelni a hallásvesztést. Keressen olyan hallásspecialistát, aki magasszintű szakmai képesítéssel rendelkezik – beleértve az oktatást, a megszerzett tapasztalatot, a páciensek körében megszerzett jó hírnevét. Ne feledje, hogy nem az ár az egyetlen kérdés, amikor ellátóhelyet keres, majd választ. Érdemes figyelnie arra, hogy ha hallókészülékek reklámjait látja olyan áron, amely túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg fenntartásai igazolódni fognak.

Ha kérdése van, vagy időpontot szeretne egyeztetni, hívja a 06 1 462 6050 vagy telefonszámot.

2. Átfogó hallásvizsgálat

Az átfogó hallásvizsgálat és kiértékelés az első lépés a hallásvesztés azonosítása és a konkrét hallásprobléma megoldására irányuló lépések megtétele felé. A hallásvizsgálat több, különböző típusú vizsgálatból áll. A kapott eredményeket a szakember elmagyarázza, segít annak megértésében, hogy van-e hallásvesztése, ha igen, az milyen típusú, milyen fokú. Azt is érdemes átbeszélni az Ön tapasztalatai, valamint a vizsgálati eredmények alapján, hogy milyen típusú hangokat nem hall.

3. Döntése során gondolja végig a hallásszakértőtől kapott információkat, tanácsokat

A hallókészülékeknek van értéke és ára is. Amikor eldönti, mit engedhet meg magának, ügyeljen arra, hogy mérlegelje, milyen előnyökkel jár az életében most és az elkövetkező években. Hallókészüléke 6 éven át lesz segítségére a mindennapokban. Amikor kiválasztja a hallókészülék stílusát és technológiai tudásszintjét, győződjön meg arról, hogy pontosan tisztában van a hallókészülékek tudásával és árával. Nézze meg az összehasonlító útmutatót. A készülék próbahordásának megkezdésekor szerződést kell aláírnia, amelyben rögzítésre kerül a hallókészülékek ára, valamint a próbahordás időtartama, amely során hallókészülékeit az Ön hallási igényeihez programozzák, megtanítják a készülék használatát, karbantartását.

A készülék vásárlás költségeinek finanszírozásával kapcsolatban egyeztessen audiológusával.

4. Gondoskodjon a megfelelő illesztésről, beállításokról

Egyedi illesztésű hallókészülékek megrendelésekor lenyomati anyag segítségével mintát vesznek a füléről. A lenyomatot a Starkey-ba küldik, ahol a hallókészülék az Ön fülére gyártott „házát” orvosi minőségű akrilból készítik el.

Ezek a lenyomatok a levéleti technikának köszönhetően pontosak, hűen adják vissza a hallójárat formáját. Előfordulhat, hogy a mintavételi folyamatot valamilyen tényző miatt meg kell ismételni. Mivel a hallókészülékeket egész nap viselik, kérjük, működjön együtt audiológusával annak biztosítása érdekében, hogy új készülékei jól illeszkedjenek, viselésük komfortos legyen és használatuk előnyeit élvezhesse a mindennapokban. Kérjük, jelezze audiológusa számára, ha illesztéke, vagy egyéni hallókészüléke viselése kényelmetlen, ha beszéd vagy rágás közben úgy érzi kimozdul, sípol.

5. Utógondozás

Tartsa a kapcsolatot audiológusával, így mindketten megbizonyosodhatanak róla, hogy hallókészülékei minden helyzetben az Ön számára legmegfelelőbb módon működnek. Természetes dolog, hogy finomhangolásokra van szükség amíg megszokja, hogy újra hallja az idő során elveszített hangokat. Hallókészülékeit az első illesztéskor kezdő felhasználói szintre állítják be, majd a hozzászokás ütemében fokozatosan növelik készüléke teljesítményét, amíg el nem érik a hallásvesztése által igényelt erősítést.

6. Érdeklődjön a vezeték nélküli kiegészítőkről, telefonos alkalmazásokról

Ma már a legtöbb hallókészülék kompatibilis olyan vezeték nélküli kiegészítőkkel, amelyek támogatják a hallást és beszédértést olyan kihívást jelentő hangkörnyezetekben, mint például az étterem vagy más zsúfolt, zajos helyiségek. Hangátjátszás segítségével közvetlen a hallókészülékben hallhatjuk a TV hangját, a telefonhívásokat, zene és videó lejátszás hangját az okostelefonról. Alkalmazás segítségével hallókészüléke egyszerűen vezérelhető, figelemmel kísérheti fizikai és szellemi aktiitását, mentális egészségét és további hasznos funkciók érhetők el.

7. Időbe telik, míg megszokja a készüléket

Ne feledje, hogy hallásvesztése valószínűleg évek folyamán alakult ki. Időre van szüksége, amíg megszokja a hallókészülék viselését és általa az önt körülvevő hangokat. Az agy újra hozzászokik a hangok hallásához, ami először fárasztó lehet. Mondja el családtagjainak, az Önhöz közelállóknak, hogy most tanulj újra hallani új hallókészülékei viselésével. Előfordulhat, hogy emlékeztetnie kell őket, hogy már nem szükséges hangosan beszélniük.

8. Készülék visszaadás szabályai

Az ellátást megelőzően nézzen utána, hogy pontosan mennyi idő az új készülékek próbahordási időszaka, van-e díja, ha igen, milyen, ha a próbára elvitt hallókészüléket visszaadja. Visszaadást követően elvihet-e próbára másik modellt, ha az első akár a stílus, a hangzás, esetleg a kezelés szempontjából nem volt komfortos.

9. Legyen tisztában a jótállással

A készülék megvásárlásakor audiológusának át kell adnia Önnek a Jótállás egy példányát, és egyértelműen el kell magyaráznia, mennyi a garancia idő, mire vonatkozik és milyen esetekben nem érvényesíthető.

10. Jobb hallás teljesebb élet!

Akik hallókészüléket vásárolnak, végül mindig ezt mondják nekünk: "Bárcsak hamarabb megtettem volna" és "El sem hiszem, mennyi hang hiányzott." Éppen ezért az utolsó lépés az, hogy dícsérje meg magát, hogy meghozta élete egyik fontos döntését és élvezze a jobb, teljesebb életet!